Tips om een woningbrand te voorkomen

Woningbrand

Naast een woningbraak in huis, vormt ook een brand een van de grootste nachtmerries voor veel mensen. U moet er immers niet aan denken, dat u in de nacht wakker wordt van een smerige rooklucht in uw slaapkamer. Toch komt het nog regelmatig voor dat er woningbranden ontstaan, als gevolg van een gasfornuis wat nog aanstaat, een kortsluiting door het verkeerd aanleggen van elektriciteitskabels, enzovoorts. Elektriciens in de provincie Groningen riepen onlangs nog op om uw elektriciteitsnetwerk eens in de zoveel tijd na te laten kijken door een erkend elektricien bij u in de buurt. Zo verkleint u de kans op een kortsluiting en daarmee een brand in huis aanzienlijk!

Hoe ontstaat een kortsluiting in huis?

Een kortsluiting kan door verschillende oorzaken ontstaan zijn, maar resulteert in het ergste geval in een brand. Vaak gaat een kortsluiting ook gepaard met een stroomstoring, doordat de stoppen uit uw meterkast springen. Het vervangen van de stoppen heeft in dit geval geen zin, omdat er vrijwel meteen sprake zal zijn van een nieuwe kortsluiting. Een kortsluiting is eigenlijk niets meer dan een gigantische hoeveelheid stroom die vrijkomt op het moment dat de binnenzijde van twee elektriciteitskabel tegen elkaar aan komen te liggen. Gelukkig zijn elektriciteitskabels doorgaans beveiligd met een dikke rubberen laag, waardoor de kans op een kortsluiting niet heel groot is.

Wat moet ik bij een kortsluiting doen?

Bij een kortsluiting in uw woning is het raadzaam om de hulp van een elektricien in te schakelen. Ook kunt u de bron van een kortsluiting zelf proberen te achterhalen. Dit doet u door alle aangesloten elektrische apparaten uit te zetten en vervolgens de gesprongen stop in de meterkast te vervangen. Op internet vindt u verschillende handleidingen waarin wordt uitgelegd hoe u dit kunt doen. Nu kunt u de verschillende elektrische apparaten stuk voor stuk opnieuw inschakelen, totdat de stop weer springt. U heeft de bron van de kortsluiting gevonden!