Een goede nachtrust, ook in de winter

Slapen wintertijd

Wanneer de wintertijd aanbreekt, hebben veel mensen meer moeite met het in slaap komen. De voornaamste reden hiervan is dat het buiten kouder is, waardoor het moeilijk is om lekker warm te worden onder de dekens. Ditzelfde probleem dient zich ‘s ochtends aan, wanneer je uit bed moet stappen in een koude slaapkamer. Aan de kou kunnen we helaas niets veranderen. De Been is expert op het gebied van slapen en hebben ons een aantal tips gegeven die je hiermee gaan helpen!

SportenInspanning zorgt voor ontspanning

Beweging of sporten, kan helpen om sneller in slaap te komen. Maar let daarbij wel altijd goed op het tijdstip. Wanneer je namelijk vlak voor het slapen nog gaat sporten, kan het juist in je nadeel werken. Ga minstens één à twee keer per week sporten en je zult merken dat je beter in slaap valt. Wil je toch wat bewegen vlak voor het slapen gaan? Kies dan voor een rustige avondwandeling of wat yogaoefeningen.

Bewust eten en drinken

Maak bepaalde keuzes wat betreft eten en drinken in de avond. Zo heeft het eten van koolhydraten een negatief effect op je nachtrust. Muesli of pasta zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel verhoogt, waardoor je een energieboost krijgt. Die heb je – logischerwijs – niet nodig vlak voor het slapen gaan. Hetzelfde geldt voor het drinken van koffie of alcoholische dranken. Het drinken van cafeïne geeft je energie, maar daarnaast is het welbekende slaapmutsje een fabel. Er zit wel een kern van waarheid in, van alcohol wordt je eventjes wat meer slaperig. Maar tegelijkertijd zorgt datzelfde slaapmutsje ervoor dat je ‘s nachts minder diep slaapt.

Vermijd beeldschermen

Veel mensen kijken voor het slapen gaan nog even televisie, scrollen door hun social media tijdlijnen of winkelen wat via de tablet. Helaas draagt dit niet bij aan een goede nachtrust. Door al deze visuele activiteiten, blijven je hersenen geprikkeld. Hierdoor val je minder gemakkelijk in slaap. Wat ook tegenwerkt is het licht dat een smartphone afgeeft bij het ontvangen van berichten. Dit blauwe kortgolvige licht doet het zonlicht na waardoor je lichaam denkt dat het alweer dag is en dat je op mag staan. Probeer dus om jezelf af te schermen tegen dit soort felle lichtjes.

Slaaptips

Naast dat je koolhydraten beter kunt vermijden voor het slapen gaan, zijn er natuurlijk ook een aantal voedingsmiddelen die juist wel de nachtrust bevorderen. Denk maar eens aan grootmoeders tips van vroeger, een kopje warme melk met honing of kamille thee. Maar ook kalkoen, bananen, honing, havermout of andere nootsoorten helpen je om sneller in slaap te komen. Daarnaast helpt rust het allerbeste. Zorg dat zelfs de kleinste geluidjes, niet je slaap kunnen verstoren. Kun je niet al het geluid dempen? Koop dan oordopjes. Zorg ook dat het altijd donker genoeg is in je kamer, dus goede blinderende gordijnen en een lekker dekbed. Je bent zelf verantwoordelijk voor je slaapomgeving dus zorg ervoor dat deze zo goed mogelijk bij je wensen aansluit. Een lekker dekbed, een goed matras en hoofdkussen blijven natuurlijk prioriteit nummer 1.

Ben jij klaar voor een goede nachtrust in de winterkou?