Inspiratie om je slaapkamer mooier te maken

De slaapkamer is een belangrijk onderdeel van je huis, want jouw slaapkamer geeft je zowel de kans om lekker comfortabel te ontspannen als jezelf te verjongen voordat je weer aan de volgende dag begint. Je vindt er daarnaast het aangename plezier van kalmte en sereniteit. Het is dus van top belang om je slaapkamer op de juiste manier in te richten.

Voordat jij van plan bent om jouw slaapkamer mooier te maken, moet je daarom een aantal belangrijke dingen onthouden. Zoals het gebruiken van het juiste kleurenschema op de muur, goed uitgekozen meubilair en de soort decoratieve artikelen die je graag wilt plaatsen.

Voor welke slaapkamerstijl wil je gaan?

De beste plek om te beginnen bij het inrichten van een slaapkamer is om te beslissen voor welke algemene stijl je wilt gaan. Als jij dit eenmaal hebt bepaald, dan kun je daarna makkelijker beslissingen nemen over kleurenschema’s, meubelkeuzes (als je iets nieuw koopt), het decor en accessoires. Want je hebt dan al een duidelijker idee van welke look je precies zoekt.

De drie slaapkamerstijlen

Er zijn over het algemeen drie soorten slaapkamerstijlen:

  1. Moderne slaapkamers. Dit soort slaapkamers worden gekenmerkt door neutrale muurtinten met minimale decoratieve items. Eenvoud is het sleutelwoord. Je kunt er abstracte of geometrische muuraccenten aan toevoegen. Het meubilair moet functioneel en ruimtebesparend zijn.
  2. Slaapkamers in een rustieke stijl.  Deze zijn vooral ontworpen met houten meubels, vloeren en houten muren. Zelfs de plafonds kunnen van hout voorzien zijn. De slaapkamerinrichting moet gezellig plus warm aanvoelen en er minimalistisch qua ontwerp uitzien. Grote wandkleden, gordijnen en tapijten zijn perfecte accessoires.
  3. Slaapkamers in Scandinavische stijl. Dit is nu één van de meest geliefde slaapkamer stijlen. De Scandinavische of ‘Nordic’ stijl is zeer elegant met een vleugje eigentijdse uitstraling. Houten vloeren en aardetinten werken geweldig in dit soort slaapkamers. Beige- en karameltinten zijn geweldig voor op de muren. Er kunnen bovendien meubels in vintage stijl gebruikt worden om zo een prachtige fusion look te creëren.

Als jij je daarna afvraagt hoe je een slaapkamer verder moet inrichten, dan volgen er hier nog enkele handige interieurtips om daarmee aan de slag te gaan:

Ga subtiel met de kleuren om

Mooi vormgegeven slaapkamers zijn met name bedoeld als rustgevende, comfortabele ruimtes. De beste tinten om dit gevoel te bereiken bestaan uit delicate kleurenschema’s. Denk in dit geval aan neutrale kleuren zoals wit en crème of een licht kleurenpalet zoals lavendel en lichtblauw.

Dit betekent absoluut niet dat je slaapkamer er saai uit moet zien. Als je favoriete kleuren bijvoorbeeld felle tinten zijn, experimenteer dan op verschillende manieren door interessante kleuraccenten toe te voegen.

Zorg ervoor dat jij je vrij kunt bewegen

Eén van de beste manieren om je slaapkamer direct een rustgevende en ontspannende sfeer te geven, is door je te concentreren op het bewegingsgemak erin. Ofwel, hoe goed je over de vloer ervan kunt lopen zonder je krap te voelen.

Probeer daarvoor zoveel mogelijk overbodig slaapkamermeubilair in je slaapkamer te vermijden. Zodat je niet snel ergens overheen struikelt of jij je langs nachtkastjes moet wurmen om bij je bed te komen. Als je het moeilijk vindt om de ruimte van een kleine slaapkamer te verbeteren, denk dan eens aan het implementeren van slimme opbergruimtes, zoals lades onder je bed.

Denk aan het visuele gewicht van je meubels

Hoewel bewegingsvrijheid een goede manier is om te beoordelen of jouw slaapkamer al dan niet rommelig is, is het natuurlijk ook belangrijk hoe deze er verder uitziet. Elk meubelstuk heeft bijvoorbeeld een visueel gewicht.

Een minimaal ontworpen bedframe zonder hoofdeinde zal bijvoorbeeld visueel een stuk lichter lijken dan een stevig bedframe met een groot hoofdeinde. Denk bij het selecteren van meubelstukken voor je slaapkamer daarom ook aan het visuele gewicht van elk meubelstuk.

Maak je bovendien niet al te veel zorgen over een mooi, opvallend middelpunt als je weinig ruimte hebt, maar laat je bed dan gewoon het middelpunt zijn. Een geweldige truc om de visuele balans van elke slaapkamer te veranderen is het gebruik van een wandspiegel.

Maak van je slaapkamer een speciaal privéhoekje

Je slaapkamer moet als een speciaal toevluchtsoord aanvoelen waar jij je behaaglijk kunt ontspannen. Als je de ruimte ervoor hebt en op zoek bent naar iets meer om je slaapkamer een thuisgevoel te geven, denk er dan over na hoe je hier een privéhoekje voor jezelf kunt maken.

Een geïntegreerde zithoek bij het raam, of gewoon een comfortabele stoel met voetenbankje zijn geweldige plekken om jezelf even prettig te ontspannen. Als jij jouw slaapkamer op zolder hebt, dan is het ook zeer verstandig de entree naar deze slaapkamer te verbeteren.

Je trap renoveren met SPC overzettreden is dan een sublieme keuze. Want deze overzettreden met antislip zorgen ervoor dat je altijd stijlvol en veilig je slaapkamer binnenstapt.

Breng daarnaast laagjes aan op je verlichting. Doe dit in plaats van alleen op een plafondlamp of een tafellamp te vertrouwen. Dit betekent dat je verschillende lichtbronnen moet gebruiken die je, voor maximale functionaliteit en samenhang, aan en uit kunt zetten.

Denk daarbij aan natuurlijk licht, plafondlampen, inbouwspots, hanglampen, staande lampen, bedlampjes, tafellampen, leeslampjes, enzovoort.

Zorg ook zeker voor een fijn ‘zacht gevoel’ in je slaapkamer. Alle slaapkamers hebben uiteraard één groot en zacht item: het bed. Dit is vaak het middelpunt van deze kamer. Om de visuele zachtheid van het bed in evenwicht te brengen, kun je proberen die zachtheid ook op één of twee andere plaatsen toe te voegen. Zodat de rest van de kamer niet te ‘hard’ aanvoelt.

Raamgordijnen, karpetten of zachte dekens en kussens zijn in dit geval geweldige manieren om die zachte uitstraling in de slaapkamer te verspreiden.

Volg uiteindelijk je eigen persoonlijke stijl

Wanneer je aan slaapkamerideeën denkt, raak dan niet zo verstrikt in alle mogelijke decoratietips dat je daardoor een slaapkamer krijgt die niet goed bij jou past. Je slaapkamer moet in alle gevallen comfortabel aanvoelen en speciaal op jouw persoonlijke behoeften afgestemd zijn.

Zorg er dus voor dat jij jezelf tijdens het mooier maken van je slaapkamer altijd afvraagt wat je echt aanspreekt. Als je van iets specifieks houdt, of het nu om speciale kleuren of specifieke designelementen gaat, zorg er dan voor dat je daar ruimte voor maakt in je ontwerpideeën. Zo zal je slaapkamer uiteindelijk de perfecte oase van rust worden waar je altijd al naar op zoek was!