Het kiezen van een houten vloer

houten vloeren kiezen

Houten vloeren zijn tijdloos en steeds meer woningen en panden worden voorzien van een houten vloer. Een houten vloer is duurzaam, heeft een relatief warme uitstraling en brengt dat stukje natuur van buiten mee naar binnen. Een andere reden dat houten vloer zo populair zijn, is omdat ze in verschillende maten, soorten en kleuren te verkrijgen zijn. Hierdoor is een houten vloer altijd naar eigen smaak aan te passen en is er voor elk wat wils.

Maar hoe kies je de juiste houten vloer? In dit artikel bespreken we een aantal legpatronen, houtkleuren en wel of geen vloerverwarming onder een houten vloer.

Legpatronen van houten vloeren

Houten vloeren kun je op verschillende manieren leggen en ieder legpatroon heeft zijn eigen karakter.

Visgraat vloer

Visgraat vloeren

Een visgraat vloer heeft een uniek motief met een eigenaardig karakter. Waar de visgraatvloer begon als heel exclusief, zien we dit patroon steeds vaker terugkomen. De visgraat vloer kreeg het label ‘exclusief’, omdat dit patroon in de 16e eeuw al werd gelegd in kastelen en paleizen.

Hongaarse punt vloerHongaarse punt vloeren

De Hongaarse punt vloer lijkt in eerste instantie vrij veel op de visgraat vloer, maar toch is er een belangrijk verschil tussen de legpatronen. Bij de visgraatvloer liggen de delen in een hoek van 90 graden en bij de Hongaarse punt vloer worden de linkse en rechtse delen onder een hoek van 60 graden geplaatst.

Planken vloer VellingrandPlanken vloeren

De planken vloer is een klassieker en één van de oudste vloerbedekkingen die we kennen. De planken vloer heeft geen spannend motief, zoals de visgraat vloer of Hongaarse punt vloer, maar is vanwege zijn simplicity een tijdloos legpatroon te noemen.

 

Afbeeldingsresultaat voor versailles patroonVersailles patroon vloeren

Ga je liever een koninklijke uitstraling? Kies dan voor de Versailles patroon. Dit patroon stamt uit de Middeleeuwen en is gebaseerd op het patroon van Lodewijk XIV in het Paleis van Versailles. In een mum van tijd geef je iedere plek een tijdloze uitstraling met de Versailles legpatroon.

 

Afbeeldingsresultaat voor kopshout patroonKopshout vloeren

De kopshout vloer is te herkennen aan het blokjespatroon, vandaar wordt het ook weleens blokjesvloer genoemd. De blokjesvloer heeft een zeer speels karakter en komt voornamelijk tot zijn recht in de badkamer.

 

Kleur van de houten vloer

Nu je een keuze hebt gemaakt uit het legpatroon, is het tijd om te kiezen voor de kleur van je houten vloer. Houten vloeren zijn in vele kleuren leverbaar, waardoor er voor iedere inrichting de perfecte kleur te vinden is. Houten vloeren worden doorgaans geleverd in de volgende kleuren: wit, grijs, lichtbruin, bruin en zwart. Iedere kleur is vervolgens weer leverbaar verschillende tinten, van licht tot donker.

Wel of geen vloerverwarming?

Je hebt een legpatroon gekozen die jij mooi vindt, de kleur van je houten vloer en nu sta je voor de keuze: wel of geen vloerverwarming onder mijn houten vloer?

Allereerst gaat een houten vloer prima samen met vloerverwarming, mits deze met vakmanschap wordt aangelegd. Alhoewel een vloerverwarming onder een houten vloer vraagt om een investering, zal het op de lange termijn kosten besparen. Ook biedt het natuurlijk een enorm wooncomfort en kan het gezondheidsvoordelen opleveren, omdat een houten vloer gemakkelijker te onderhouden is dan een reguliere verwarming en de kans op schimmelvorming kleiner is.