Gids om verlichting in de slaapkamer te installeren

verlichting slaapkamer

Een slaapkamer is niet compleet zonder sfeervolle verlichting! Verlichting komt in tal van verschillende vormen voor. Denk aan led strips die u achter uw bed of kasten kunt plakken voor het sfeervol verlichten van muren, fraaie wand- en plafondlampen, enzovoorts. Bij het installeren van de verlichting is het van groot belang dat u op een nauwkeurige en goed voorbereide wijze aan de slag gaat. Klussen op het gebied van elektra kunnen voor nare ongelukken zorgen! Denk bijvoorbeeld aan schokken die u tijdens het klussen krijgt, een kortsluiting als gevolg van het verkeerd aansluiten van de verlichting, etc. Reden genoeg om u vooraf goed in te lezen.

Stap 1: Het juiste gereedschap gebruiken voor je slaapkamerverlichting

Voordat u aan de slag gaat met het installeren van de verlichting in de slaapkamer, is het belangrijk om het juiste gereedschap aan te schaffen. Voor het opendraaien van het kroonsteentje heeft u vaak een smalle schroevendraaier nodig met een vlakke kop. Ook een spanningsmeter is onmisbaar bij klussen waarbij u met elektra werkt. Een spanningsmeter is een handig apparaatje waarmee u kunt controleren of er geen spanning meer op de elektriciteitskabels staat.

Stap 2: Draden in het kroonsteentje bevestigen

Vaak vindt u op de plek waar de lamp aan de muur of het plafond gehangen kan worden een aantal losse elektriciteitskabels. Deze kabels moeten aan de lamp gekoppeld worden via het kroonsteentje wat u aan de lamp vindt. Een kroonsteen is een klein wit onderdeel, die u eenvoudig open en dicht kunt schroeven. Schroef het kroonsteentje niet helemaal op, maar zorg dat de draden er eenvoudig in gedrukt kunnen worden. Wanneer het juiste draad op de juiste plek zit kunt u het kroonsteentje dichtdraaien. De schroeven mogen stevig aangedraaid worden, om te voorkomen dat de elektriciteitskabels losschieten.

Stap 3: Bevestig de lamp aan het plafond

Tenslotte is het belangrijk dat de lamp stevig aan het plafond gehangen wordt. Vaak zit er rond het aansluitpunt voor de verlichting een metalen plaatje, met aan weerszijden een buiging van negentig graden. Bevestig de lamp aan het metaal en zorg dat de elektriciteitskabels netjes weggewerkt worden. Vaak zit bij de lamp een handleiding met een stappenplan voor het bevestigen van de lamp aan het metalen plaatje van het aansluitpunt.

Hulp nodig bij het installeren van lampen in de slaapkamer? Schakel een betrouwbare elektricien bij u uit de buurt in!