En suite badkamer in de slaapkamer

Badkamer en suiteEen grote slaapkamer en behoefte aan een eigen omgeving waar het ritueel van opstaan, wassen of douchen en aankleden gecombineerd kan worden? Dan biedt de en suite badkamer een mogelijkheid om dit probleem stijlvol op te lossen. Met zijn open karakter, dat ontstaat door de integratie met de ruimtelijkheid van de slaapkamer, biedt een en suite veel mogelijkheden om de dag ontspannen te kunnen starten. Het anders denken over het ontwerpen en indelen van de ruimte is daarvoor echter wel noodzakelijk. Een badkamer is over het algemeen toch een ruimte die, vanuit de inrichting bezien, vaak op basis van een bepaalde standaard werd ingedeeld. Een traditionele wijze van ontwerpen en inrichten die gebaseerd was op de gedachte dat dit enkel een plek was voor het uitvoeren van de dagelijkse hygiëne. Inmiddels is de badruimte echter al lang uitgegroeid tot een plaats voor ontspanning, een plek om weer tot je zelf te komen en om te genieten van het wellness gevoel thuis in de eigen woning.

Meerdere ruimtes te combineren met en suite badkamer

Deze doorontwikkeling, naar een badruimte die met meerdere ruimtes in de woning te combineren is tot een en suite, heeft ook grote gevolgen gehad voor het kiezen van badkamer sanitair. In zijn algemeenheid wordt er nu meer gelet op het kiezen van een stijl en sfeer die goed aansluit bij het interieur van de gehele woning. Met tevens meer aandacht voor het samenvoegen van kamers om integratie van de verschillende functionaliteiten in de woning mogelijk te maken. De badruimte en slaapkamer is zo’n combinatie die al langer bekend is, maar ook het integreren met een woonkamer zoals bijvoorbeeld in een loft zie je steeds vaker terug in het hedendaagse interieurdesign. Om zich te kunnen ontspannen moet men zich immers ook op zijn gemak voelen in de badkamer. Daar biedt het samensmelten van verschillende woonfuncties en interieurstijlen steeds vaker een perfecte oplossing voor.

Slaapkamer verbouwen

Dit speelt echter niet alleen bij een verbouwing, maar ook bij het ontwerpen van een nieuwe woning waarbij er veel meer aandacht is voor de badruimte als bepalend onderdeel van het interieur. Een aantrekkelijk vormgegeven open ruimte, voor het verkrijgen van ruimtelijkheid, met vaak een vrijstaand bad die voor een soort van afscheiding tussen functies zorgt. Een douche opstelling kan meer privacy bieden door deze enigszins aan het zicht te onttrekken door gebruik te maken van een betegelde wand. Hierbij gaat echter het open karakter van de en suite badkamer in de slaapkamer enigszins verloren, maar door het werken met een (gedeeltelijke) glazen wand en plissé- of rolgordijnen kunt u eigenlijk beide elementen behouden. Hiermee kunt u als het ware de privacy regelen door het (elektrisch) neerlaten van het gordijn waardoor de douche aan het zicht wordt onttrokken. Zelfs het plaatsen van een toilet behoort daarmee tot de mogelijkheden.

Open karakter of met doorloop

Het bij de slaapkamer trekken van een niet meer gebruikte andere kamer geeft vaak twee opties. Een open ruimte creëren door het verwijderen van de gehele tussenwand of het maken van een doorloop opening die al of niet te combineren is met bijvoorbeeld een schuifdeur. Deze laatste variant zorgt voor meer privacy maar daardoor ontbreekt wel het open karakter en de ruimtelijkheid die wel ontstaat bij het maken van één grote ruimte. Het betekent overigens ook veel voor de wijze van het ontwerpen van de badkamer omdat bij een doorloop opening de ruimte ook voor beperkingen zorgt bij het indelen. Voor meer voorbeelden van badkamerontwerpen kijk hier, vraag gerust een passend ontwerp voor een eigen en suite badkamer aan.