Praktische tips » Kiezen voor de juiste raamdecoratie!

automatisch rolgordijn

De juiste raamdecoratie kiezen is niet eenvoudig. Niet alleen zal de uitstraling van het interieur er compleet door veranderen, het is toch een investering waar je vele jaren van wilt genieten. Bij iedere kamer in huis zul je weer andere overwegingen maken, niet alleen op het gebied van kleur maar ook bij het praktische gebruik. Op de slaapkamer zul je wellicht een ander soort gordijn hangen dan in de woonkamer. Met de mogelijkheden op het gebied van huisautomatisering speelt technologie en interactie tegenwoordig ook een rol bij het bepalen van de keuze. Zo biedt MySmartDeco een complete lijn aan automatische gordijnen die het wooncomfort enorm zullen verhogen. We gaan op zoek naar de perfecte raamdecoratie, en bekijken ook de voordelen van elektrische gordijnen binnen een Smart Home.

Praktische tips bij het kiezen voor de juiste raamdecoratie

Staar je niet blind op alleen de kleur van de gordijnen, er zijn nog meer zaken om rekening mee te houden. Over smaak valt niet te twisten, dat gaan we dus ook niet doen, maar we geven je wel alvast wat praktische tips zodat jij de juiste keuze voor de beste raamdecoratie kunt maken.

 1. Bij de materiaalkeuze is er naast de kleur vaak ook een optie voor verduisterend, half transparant en transparant. Bij een slaapkamer wordt vaak gekozen voor verduisterend, voor de huiskamer juist niet. Maar dat is geheel afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.
 2. Je kunt de gordijnen horizontaal of verticaal laten sluiten, dat is voor een deel afhankelijk van jouw smaak, toch kunnen eventuele meubels of planten in de weg staan bij sommige soorten types raamdecoratie. Ook moet je rekening houden met het half open zetten van de gordijnen. Een vouwgordijn kan half open hangen, terwijl jaloezieën een meer gespreide opening hebben. Dat heeft een grote invloed op de lichtinval.
 3. Let bij de maatvoering goed op de kozijnen en de afstand tot aan het venster. Zeker wanneer je kiest voor verduisterende gordijnen zul je niet graag een strook licht binnen zien vallen bij de randen.
 4. Wanneer jouw raambekleding niet alleen de ruiten bedekt maar nog verder omlaag gaat, houd er dan rekening mee dat een gordijn die de verwarming bedekt ook de energie efficiëntie van de ruimte negatief beïnvloed.
 5. Donkere kleuren maken een ruimte donkerder en optisch kleiner, lichte kleuren maken de ruimte juist lichter en optisch groter. Een gordijn met een groot oppervlak heeft een flinke invloed op de omgeving.

Elektrische raamdecoratie

Sinds we de producten van Somfy hebben geprobeerd die PoweredBlinds levert willen we eigenlijk niets anders meer! Het lijkt een overbodige luxe tot je zelf een elektrisch gordijn in huis hebt. Wanneer je de automatische raamdecoratie ook nog eens combineert met een Smart Home netwerk zijn de mogelijkheden echt onbegrensd. Over keuze hoef je ook zeker niet te klagen met elektrische raamdecoratie, kijk maar eens naar deze opties:

 • Rolgordijnen: Dit is een zeer praktische raamdecoratie met een strak uiterlijk. De stof wordt om een buis gerold waardoor het weinig ruimte inneemt. Met een elektrische buis en afstandsbediening of app kun je de rolgordijnen naar wens instellen, ook op afstand.
 • Horizontale jaloezieën: Met horizontale jaloezieën kun je zowel de raamdecoratie naar boven en beneden laten gaan, je kunt ze ook kantelen voor meer invloed op de lichtinval. Ook kun je er de privacy mee verhogen in de kamer.
 • Vouwgordijnen: Voor een meer klassieke look zijn vouwgordijnen zeer geschikt. Je kunt er een klassiek ingerichte woning een frisse uitstraling mee geven, en een strak interieur juist een wat warmer karakter geven.
 • Plissés: Deze stijlvolle en veelzijdige raamdecoratie wordt vaak toegepast bij serreramen. Omdat deze lastig te bereiken zijn kun je met een elektrisch gordijn eenvoudig de raamdecoratie naar wens openen en sluiten. Je kunt bij plissés kiezen voor enkel en dubbel geplisseerde stoffen.

Duurzaamheid mag ook niet vergeten worden wanneer je spreekt over elektrische raamdecoratie. De motor zal de gordijnen altijd soepel en zonder frictie laten bewegen met als resultaat dat het mechanisme en het materiaal minder slijtage zal vertonen.

Raamdecoratie in de Smart Home

Wanneer je elektrische raamdecoratie aanschaft kun je standaard kiezen voor bediening met een knop of met een afstandsbediening. Maar je kunt ook een stap verdergaan en de elektrische raamdecoratie in een slimme woning opnemen. Daarmee heb je enorm veel nieuwe mogelijkheden zoals:

 • Laat de gordijnen automatisch sluiten in de avond wanneer de zon onder gaat.
 • Koppel de raamdecoratie met een lichtsensor waarmee de gordijnen automatisch sluiten bij felle zon of juist bij bewolking.
 • De kinderkamer gaat automatisch in “slaapstand” door de lampen te dimmen en de gordijnen te sluiten op de tijd die jij ingesteld hebt.
 • Word stralend wakker door de gordijnen op een bepaalde tijd te laten openen, en de verwarming springt ook direct aan.

Kortom, volop redenen om jouw woning slimmer te maken!