Hoe laat is het bedtijd?

Zeg eens eerlijk, slaap jij wel genoeg? Vast niet, want we slapen met zijn allen steeds korter. En dat terwijl slaap zo belangrijk is voor je gezondheid. Toen je nog een kind was, stuurden je ouders je wel naar bed toen het bedtijd was. Maar die tijd is voorbij. Je bent nu oud en wijs genoeg. Toch? Als je voldoende wilt slapen, zul je jezelf naar bed moeten sturen. Zelfs als de film nog niet is afgelopen?

Maar hoe laat is het eigenlijk bedtijd? Hoe bepaal je eigenlijk wanneer het bedtijd is. BetterNights.nl  helpt je om dit te bepalen.

Slaapbehoefte

Laten we bij het eenvoudigste beginnen: we hebben gemiddeld genomen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Bedtijd ligt dus op zijn minst ruwweg 8 uur voordat je wekker afloopt.

Natuurlijke bedtijd

Ons lichaam past zich aan de zon aan. Wanneer de zon ondergaat, maakt het lichaam zich klaar om te slapen. In slaap vallen gaat dus het makkelijkst tussen 20:00 en 24:00 uur.

Slaapfases

Het bepalen van bedtijd is echter ietsje ingewikkelder dan de vuistregel van 8 uur. Dat komt doordat we slapen in cycli van slaapfases. Deze cyclus, waarin we alle REM-fases doorlopen, duurt 90 minuten.  Om uitgerust wakker te worden, is het het beste om vijf of zes slaapcycli te doorlopen. Dat betekent dat je minimaal zevenenhalf uur moet slapen.

De ideale bedtijd

Leuk om te weten allemaal, maar hoe laat is het nu bedtijd? Experts hebben uitgerekend wat de “perfecte” bedtijd is, afhankelijk van hoe laat jouw wekker begint te rinkelen.

  • Wekker gaat om 6:00 uur: Ga om 22:16 uur slapen
  • Wekker gaat om 7:00 uur: Ga om 23:16 uur slapen
  • Wekker gaat om 8:00 uur: Ga om 22:46 uur slapen

Leeftijd

Wist je trouwens dat je ideale bedtijd verandert naarmate je ouder wordt? Durf dus te experimenteren. Ga de ene week om 22:16 naar bed en de week erna om 21:30. Sta altijd op dezelfde tijd op.  Bij welke bedtijd wordt je ’s ochtends het lekkerste wakker? Dan is dat jouw bedtijd.

Bedtijd? Dan wel een comfortabel bed

Vergeet niet om ook rekening te houden met de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen. Een comfortabel bed helpt je daarbij. Investeer dus in een zalig hoofdkussen met de juiste dikte en een heerlijk donzen dekbed. Als je bij het slapen gaan in een heerlijk comfortabel bed stapt, wordt bedtijd iets om naar uit te kijken.

One thought on “Hoe laat is het bedtijd?

  1. Door het handhaven van een consistente bedtijd (en wektijd) wordt de interne klok van je kind ingesteld . Dit is een essentieel onderdeel van een gezonde slaaphygiene . Wanneer je kind in het weekend veel te laat naar bed gaat, kan het lichaam niet goed terugschakelen naar het ritme van doordeweeks.

Comments are closed.