Zo behaal ook jij een optimale nachtrust

Niet in slaap komen, uren naar het plafond staren, malen.. Herken jij dit ook? Een slapeloze nacht is niet bepaald iets waar je naar uit kijkt. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee ook jij een optimale nachtrust kan behalen. Klinkt dat niet als muziek in je oren?!

Volledig verduisterende ruimte

We kunnen wel beginnen over een type beddengoed of hoe veel of juist weinig accessoires je in je slaapkamer moet plaatsen. Maar er gaat niets boven een volledig verduisterende slaapkamer. Natuurlijk licht heeft direct invloed op je biologische klok en dus ook op je slaap. Een verduisterend rolgordijn is echt een aanrader. En als de ruimte het toelaat, is het verstandig om te kiezen voor montage ‘op de dag’, waarbij je het rolgordijn tegen de muur of het plafond bevestigd in plaats van tussen twee muren. Zo kan je zelf de gewenste overlap bepalen, waardoor lichtkieren zo klein mogelijk blijven. Een verduisterend vouwgordijn is overigens ook een optie.

Kleuren en accessoires

Om er toch nog even op terug te komen: kleuren en accessoires zijn wel degelijk belangrijk om op te letten. Kleuren als taupe, lavendel en blauw hebben een rustgevend effect en kleuren als rood en oranje wekken juist energie op. Zorg dat de slaapkamer een rustgevende ruimte is zonder al te veel afleiding. Zo komt je lichaam nog sneller tot rust. Zorg ook dat het opgeruimd blijft. Het is even lastig, maar het is echt aan te raden. Een opgeruimde kamer = een opgeruimd hoofd = betere kwaliteit van slaap.

Raam of hor open?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je in slaap valt op het moment dat je lichaamstemperatuur lager is. Een dikke pyjama, winterdekbed en een warme douche of bad vlak voordat je naar bed gaat is niet echt een aanrader. Je lichaam kan de warmte dan niet kwijt en heeft moeite met afkoelen, waardoor het ook een stuk lastiger is om in slaap te vallen. Zet je raam op een kiepstand of zet je hor open, verruil je winterdekbed voor een zomerse variant en laat die dikke pyjama ook maar achterwege.

Extra tips voor een betere nachtrust

Heb je dit allemaal al toegepast en wil het nog steeds niet lukken om de kwaliteit van je slaap te verbeteren? Dan hebben we nog een aantal snelle tips voor je:

  • Leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen weg. Is het je wekker? Koop een ouderwetse wekker en laat je telefoon in de woonkamer;
  • Verveel je je in de tussentijd? Ga dan lezen! Door te lezen, komt je lichaam tot rust. Merk je dat je ogen dicht beginnen te vallen? Tijd om je boek of tijdschrift weg te leggen!

Geen cafeïne meer ’s avonds. Cafeïne is allesbehalve slaapopwekkend. Ga voor een kopje thee zonder cafeïne, zoals rooibos, in plaats van je gewoonlijke bakje koffie.

One thought on “Zo behaal ook jij een optimale nachtrust

  1. De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in de woning. Meubels en decoratie voor een optimale nachtrust. Een goede nachtrust is bepalend voor uw gezondheid, tijdens de nacht herstelt uw lichaam en geest. Zo geniet u weer van een heerlijke nachtrust. Ook een goed dekbed is belangrijk.

Comments are closed.