Thuis moet alles in orde zijn, met horren in de slaapkamers komt dat voor elkaar

Voordat je nieuwe horren koopt, moet je nadenken over het gebruik ervan. Vooral eigenaren van woonruimte willen zo lang mogelijk genieten van duurzame insectenwering. Want je wilt natuurlijk geen insecten op je slaapkamer. Zoals zo vaak zegt de prijs veel over de verwachte kwaliteit en duurzaamheid. Een hor met een kunststof hoekverbinding van een discounter of bouwmarkt zal nauwelijks dezelfde levensduur hebben als een merkproduct van een speciaalzaak. Ook kan de speciaalzaak horren leveren voor bijvoorbeeld bijzondere zonnewering zoals shutters.

Hieronder vind je enkele aanwijzingen over de te testen eigenschappen

Insecten afstotende stof – Een hoogwaardige hor moet een hoge lucht- en lichtdoorlatendheid hebben. Een fijne maaswijdte houdt ieder insect tegen. Bovendien heeft een hoogwaardig hor een goede scheurvastheid. Zodat het niet gelijk kapot gaat als je per ongeluk tegen het gaas aan loopt.

Als er echter huisdieren aanwezig zijn, zijn versterkte stoffen met een hogere scheurweerstand vereist. Als tegelijkertijd het binnendringen van knaagdieren moet worden voorkomen, is het gebruik van een roestvrijstalen gaas bijna onmisbaar. Verder moet een hor makkelijk schoon te maken zijn. Dit is te zien aan de lage ruwheid van het oppervlak. De ruwheid van het horgaas kun je eenvoudig testen door er met de bovenkant van je hand overheen te wrijven.

Sterkte en stabiliteit

Sterkte en stabiliteit van het hor zijn nodig bij de aankoop. Wind, weer en beweging belasten de horren enorm. Vooral balkon- en terrasdeuren gaan gemiddeld 15 keer per dag open en dicht. In 20 jaar gebruik zijn er al snel meer dan 100.000 bewegingen.

Stabiele frames en versterkte hoekverbindingen, die ook nog eens extra verlijmd zijn, zorgen voor veiligheid en stabiliteit. Ook de armaturen dienen gemaakt te zijn van hoogwaardige en weerbestendige materialen zoals roestvrij staal. Een speciaalzaak heeft een naam hoog te houden en biedt hier een hoge mate van kwaliteitsborging, omdat zowel de materialen als de productiemethode gecertificeerd zijn.

Constructie van het hor

Merkfabrikanten hebben een groot aanbod horren in het aanbod, die zijn afgestemd op de verschillende deur- en raamsystemen zoals shutters. Een zo goed mogelijk passend hor zorgt voor een perfecte pasvorm en een volledige afdichting, zodat vervelende insecten zoals vliegen, muggen en spinnen effectief worden weggehouden. Een goede constructie maakt ook een goede montage en demontage mogelijk wanneer de hor niet gebruikt of gereinigd moet worden.

Een hor voor shutters

Heb je shutters in huis? Dan wil je dat deze blikvanger in je interieur natuurlijk opvalt en niet is weggestopt achter een hor. Kies dan voor een rolgordijn. Deze kun je dan tijdens de dagen dat er veel overlast is van insecten sluiten. De hor werkt via een oprolmechanisme en laat zich automatisch in een praktisch onzichtbare cassette die in- of op het kozijn is gemonteerd oprollen.

Bron: https://www.luxaflex.nl/producten/binnenzonwering/shutters/