Tips en inspiratie voor een rustgevende slaapkamer

De slaapkamer kom je iedere dag tegen. Wat is er dan lekkerder dan een goede nachtrust door een rustgevende slaapkamer. In dit artikel lees je meer om zo jou eigen persoonlijke slaapkamer inspiratie te creëren.

Raamdecoratie

Het kiezen van de juiste raamdecoratie is uiteraard belangrijk voor een rustgevende slaapkamer. Je kan kiezen uit verschillende opties zoals rolgordijnen, plisségordijnen, Horizontale jaloezieen, lamellen of hanggordijnen. Het belangrijkste is dat de raamdecoratie verduisterend is en eventueel geluiddempend. Kies dus altijd voor verduisterende gordijnen. Er zit dan een extra laag op de gordijnen die het licht buiten houdt. Bij zowel rolgordijnen als hanggordijnen kun je voor deze optie kiezen.

Serene kleuren

Wat betreft het kleurgebruik kun je in je slaapkamer het beste kiezen voor rustige, serene kleuren. Felle kleuren, zoals felgroen of felrood kan je beter vermijden. Dit heeft namelijk een energiek en druk effect en dit wil je juist niet in je kamer. Kies in plaats daarvan voor rustige natuurlijke kleuren zoals zand, wit, groen en blauw. Lichte kleuren geven vaak een ruimtelijk en rustig effect, maar sommige mensen vinden juist donkere kleuren prettig.  Of je voor donkere of lichte kleuren gaat, ligt aan jezelf. Het belangrijkst is namelijk dat jij je prettig voelt bij de kleur en dit verschilt per persoon.

Less is more in je slaapkamer

Om je slaapkamer zo sereen mogelijk te maken is het belangrijk dat je kamer er zo opgeruimd mogelijk uit ziet. In je slaapkamer geldt dus: less is more. Gebruik niet te veel woonaccessoires of tierelantijntjes. Dit geeft een rommelig effect. Zorg dat je niet te veel spullen in je kamer hebt, en dat je alles kan opbergen achter kastdeuren en in opbergdozen. Je zult zien dat je hiermee een kalme sfeer creëert. Een opgeruimde kamer zorgt voor een opgeruimd hoofd en werkt dus rustgevend. Zeker voor de slaapkamer is dit dus erg belangrijk.

Verlichting

Ook de verlichting op je slaapkamer is erg belangrijk voor een rustige en relaxte sfeer. Vermijd felle, witte en blauwe verlichting, zoals ledverlichting. Warme verlichting geeft een meer rustgevend effect. Vermijd ook het gebruik van smartphones, televisies en Ipads voor je gaat slapen. Het licht van de schermen zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven.