Boomstam tafel altijd uniek

Hoe je het ook wendt of keert, boomstam tafels zijn altijd uniek. Koop je een andere eettafel of salontafel, dan kan je buurvrouw, vriendin of schoonzus gerust dezelfde hebben. Bij een boomstam tafel is dat gewoonweg onmogelijk. Ieder exemplaar is helemaal uniek. Natuurlijk kunnen ze soms wel op elkaar lijken, maar helemaal identiek zijn ze nooit.

Naar eigen voorkeur laten maken

De meeste tafels koop je gewoon in de winkel zoals ze zijn. Wil je een boomstam tafel, dan kun je deze meestal exact laten maken zoals jij hem wilt hebben. Het gaat dan om zowel de uitstraling, de kleur als het formaat. Zelf boomstam tafels maken is een klus die lang niet iedereen aankan. In de eerste plaats is het al een lastige vraag waar je het hout vandaan moet halen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg bedrijven of particulieren die met alle plezier een tafel van boomstam voor je willen maken. Meestal begint het dan met de vraag voor welk hout je kiest.

Tropisch hardhout

Uiteraard zijn er andere opties, maar de praktijk wijst uit dat de meeste mensen kiezen voor boomstam tafels die zijn gemaakt van hardhout. Dit hout komt nooit van naaldbomen, maar altijd van loofbomen. Omdat het om tropisch hout gaat, moet het uit een tropisch bos, een regenwoud of de jungle komen. Je denkt dan al snel aan Afrika of Zuid-Amerika.

Hout moet gekapt worden

Misschien voel je je wel wat bezwaard. Je wilt dolgraag een tafel van boomstammen, maar is het wel verantwoord? Kun je dat hardhout uit de regenwouden laten transporteren? Is dat wel goed voor de natuur, de dieren en de aarde? Gelukkig wordt er zeker rekening gehouden met deze factoren. Het meeste hout voor boomstam tafels wordt verkregen door het uitdunnen van bossen. Dit is eigenlijk alleen maar goed voor een bos. Vooral de grote bomen worden uitgekozen, zodat kleinere bomen ook de kans krijgen om het zonlicht op te vangen. Daarnaast krijgen deze lagere bomen ook meer ruimte om te gaan uitgroeien tot een grote boom. Geen probleem dus om dat hout te gebruiken voor een mooie tafel.

Tafelblad

Het tafelblad is uiteraard erg belangrijk. Dit is het gedeelte van de boomstam tafel waar je het vaakst tegenaan kijkt. Waarschijnlijk moet je nadenken over bijvoorbeeld de volgende vragen:

– Wil je wel of geen rondingen?
– Kies je voor knoesten en een heel ruig uiterlijk of juist niet?
– Vind je het mooi als er scheuren in het tafelblad zitten?
– Moet de tafel wel of niet geschuurd worden?
– Kies je voor of zonder een laklaag over de tafel?
– Vind je schors aan de zijkant van de tafel mooi?
– Welke breedte, dikte en lengte kies je?
– Eventueel nog een glasplaat over de tafel?

Heb je dit allemaal bedacht, dan mag je als laatste nog nadenken over het onderstel. Heel veel plezier met jouw unieke boomstam tafel!