Kerstversiering in huis

Vele mensen vinden de decembermaand de mooiste tijd van het jaar. Kerst is dan ook vaak het hoogtepunt van deze warme, gezellige tijd. Het maken van kerststukjes, het opzetten van de boom en natuurlijk het gezellige kerstdiner met familie en/of vrienden. Al dan niet met cadeautjes onder de boom, met de kerstverlichting die vrolijk twinkelt. Kerst is nostalgie en traditioneel. De bekende liedjes die al weken op de radio te horen zijn en met kerst zelf mogen de bekende kerstfilms natuurlijk ook niet ontbreken.

Geen kerst zonder versierde kerstboom

Hoewel de zomer mij ook wel kan bekoren vind ik persoonlijk kerst toch wel de leukste tijd van het jaar. Heerlijk voor de kachel met een warme kop chocomel om de donkere, gure dagen door te komen. Dit uiteraard met een huis vol sfeervolle kerstversiering met als hoogtepunt, de boom. De kerstboom als middelpunt van dit nostalgische feest, die mij elk jaar weer herinneringen naar boven brengt van vroeger. Als kleine jongen mocht ik toen oma en opa altijd meehelpen de kerstboom versieren, met van die prachtige verlichting en de allermooiste kerstballen. Sindsdien is kerst voor mij het helemaal!

Wanneer met kerstversieringen in huis beginnen?

Wereldwijd gezien verschillen de data nogal wanneer je met kerstversiering in huis zou mogen beginnen. In Nederland is dit meestal direct na het sinterklaasfeest, hoewel in sommige winkelvitrines dit tegenwoordig al wordt overgeslagen. Bij mij is 6 december in ieder geval het startschot van een fijne warme periode van gezelligheid en vrolijke versieringen. Behalve de kerstboom komen er tal van kerstversieringen door het hele huis te hangen en worden de dressoirs en tafels gevuld met mooie kerststukken voorzien van een kaars. De geur van dennentakken vervullen het huis en het kaarslicht geeft een fijn en warm gevoel. De mooiste tijd van het jaar is officieel begonnen!

Wanneer de kerstversieringen in huis weer weghalen?

Veel mensen zien nieuwjaarsdag als het moment om de kerstboom de deur uit te werken. Op zich niet zo vreemd natuurlijk, de meeste mensen genieten dan van een vrije dag en kunnen zo heerlijk een beetje de rommel opruimen. Zelf laat ik de kerstversieringen altijd hangen tot de Driekoningen. Pas na de Driekoningen (6 januari) gaat bij mij de kerstboom de deur uit. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je van de kerstdagen houdt. Sommige mensen laten de kerstversiering in huis het hele jaar hangen! Wanneer je de kerstversiering opruimt, doe dat dan zo netjes mogelijk. Het scheelt je een hoop ontwarren van lampjes en slingers de volgende kerst!