Inbouwkast ontwerpen? Een creatieve en efficiënte oplossing!

Inbouwen is omdenken

In je huis heb je nu eenmaal kasten nodig. Alleen soms is het helemaal niet handig of mooi om ‘zomaar’ ergens een kast neer te zetten. Een teveel aan (verschillende) kasten kan ook een rommelig geheel vormen in een ruimte. Daarom is het wellicht leuk om buiten de gebaande paden te gaan denken en een eigen ontwerp van een inbouwkast te overwegen. Een inbouwkast kun je precies zo ontwerpen dat de ruimte waarin de kast komt te staan optimaal benut wordt. Een inbouwkast sluit altijd aan bij het plafond en de muurwand, waardoor de kast als het ware in de ruimte opgenomen wordt. Tevens geeft het eigen ontwerp van een inbouwkast de mogelijkheid om een eventuele lelijk achterwand met bijvoorbeeld buizen weg te werken. Kortom, het resultaat van het zelf ontwerpen van een inbouwkast is een kast die efficiënt en perfect in de ruimte past.

Waar te beginnen?

Natuurlijk hoef je niet de hele inbouwkast zelf te ontwerpen en te maken als je daar geen ervaring mee hebt. Via Google kan je bijvoorbeeld een aantal bedrijven vinden waarbij je met een configurator zelf je kast online kan samenstellen. Op deze website vul je dan de exacte afmetingen van de ruimte in en het ontwerpen van de inbouwkast kan beginnen. Vervolgens kan je alle gewenste onderdelen van de kast bestellen, zodat ze vervolgens bij je thuis bezorgd worden. Je zou natuurlijk ook een deel van de kast kunnen bestellen en de rest, zoals bijvoorbeeld de deurtjes, laden, en ladegeleiders, aan te schaffen bij een grote woonwinkelketen of bouwmarkt. Natuurlijk is het ook mogelijk om de kast in te laten bouwen door een gerenommeerde interieurbouwer.

Is het een kast of is het een ruimte?

Een inbouwkast kan zowel open als gesloten zijn. Bij een open inbouwkast zijn geen deuren aanwezig en staan, of hangen, alle spullen volledig in het zicht. Bij een gesloten inbouwkast zit er wel een deur voor. Wat tegenwoordig helemaal hip is, is een zogenaamde houten schuifdeur met robuust en industrieel beslag. Dit wordt ook wel een ‘barndeur’ of ‘loftdeur’ genoemd. Zo’n schuifdeur is bijvoorbeeld heel geschikt om voor een inbouwkast te hangen. Anderzijds is een barndeur ook een mooie eyecatcher voor een inloopkast ruimte. De keuze voor een open of gesloten inbouwkast is zeer persoonlijk. Houd er bij een open inbouwkast rekening mee dat de spullen netjes tentoongesteld moeten zijn en dat er stof op zal vallen. Het voordeel van een inbouwkast zonder (schuif)deur is dat de ruimte meer open aan kan voelen.

Kast in kast

Een andere handige optie van het eigen ontwerp van een inbouwkast is een zogenoemde inzetkast. Dit is een kast die vaak in een trapkast gemaakt wordt als extra bergruimte. Je moet het zo zien: je opent de deur van de trapkast en ziet allemaal legplankjes met een vaste achterwand. Vervolgens kan je deze kast ook opendoen waardoor je toegang krijgt tot de eigenlijke trapkastruimte. Het is dus als het ware een kast in een kast.

Out of the box in de kast

Er zijn dus tal van mogelijkheden als je je eigen inbouwkast gaat ontwerpen. Het belangrijkste aspect is dat je precies weet waarvoor je kast wil gaan gebruiken en dat het efficiënt en mooi in de ruimte past. Het internet helpt je verder om door middel van een configurator een mooi (soms driedimensionaal) beeld te krijgen van de inbouwkast in de ruimte. Daarna volgt de keuze of je de inbouwkast zelf in elkaar gaat zetten of het uitbesteed. Ben je niet zo’n bedreven timmerman dan kan je via Google tal van interieurbouwers vinden die de inbouwkast thuis bij je op maat kunnen komen maken. Het leukste van het eigen ontwerp van een inbouwkast is dat je lekker ‘out of the box’ kan denken om het zo naadloos in de ruimte aan te laten sluiten. Het zal iets worden wat precies past bij je interieur.