Welk materiaal hoeslaken heb ik nodig?

hoeslaken

Het is algemeen bekend dat een kwalitatief bed en matras zorgen voor een goede nachtrust, maar wat veel mensen vergeten is dat een hoeslaken hierbij een grote rol speelt. Een hoeslaken wordt vaak gezien als een ‘snelle koop’ en wordt geacht als niet belangrijk. Dit is niet waar!

Ieder individu heeft een optimale keuze wat betreft hoeslakens, maar is vaak niet goed genoeg geïnformeerd over de keuzemogelijkheden. Hierdoor worden verkeerde keuzes gemaakt. Als we het over hoeslakens hebben, zijn er meer dan 10 verschillende soorten materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om voor de aankoop van het desbetreffende hoeslaken goed te worden geïnformeerd.

Helaas speelt er nog steeds het ethisch probleem omtrent katoen over onder andere kinderarbeid en katoenplukkers. Er wordt nog veel onbetaald en te zwaar werk verricht. Denk hier ook goed overna tijdens het maken van uw keuze. Te lage prijzen voor bepaalde materialen zijn niet realistisch.

Onderstaand zijn de meest voorkomende mogelijke soorten materialen met de bijbehorende informatie, zodat uw keuze de volgende keer beter gemaakt kan worden.

Katoenen hoeslaken

Een katoenen hoeslaken is het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. De kwaliteit van katoen hangt af van het aantal garen dat wordt geweven. Katoen ademt goed, valt soepel en is relatief goedkoop. Het nadeel van een katoenen hoeslaken, is dat het geen stretch/rek heeft. Hierdoor moet de pasvorm perfect zijn. Het is een perfect materiaal voor in de zomer, omdat het relatief koel aanvoelt. Als laatste is het materiaal goed voor mensen die veel transpireren. Dit komt mede doordat katoen gemakkelijk vocht opneemt.

Flanel hoeslaken

Altijd bibbers in bed? Last van koude voeten? Dan doe je er goed aan een hoeslaken van flanel te kiezen. Geruwd katoen wordt flanel genoemd. Het hoeslaken van flanel wordt over het algemeen gekozen vanwege het feit dat het materiaal heerlijk warm aanvoelt en de warmte goed vasthoudt. Het wordt gemaakt van los gesponnen garen. Daarnaast past het zich heel snel aan de lichaamstemperatuur aan, waardoor het snel warm aanvoelt.

Badstof

Ook badstof is een materiaal dat heerlijk warm aanvoelt. Badstof bestaat meestal uit polyester-katoen dat aan één zijde loszittende lussen bevat, waardoor de stof veel vocht op kan nemen. Het is voornamelijk ideaal voor kinderen. Het is rekbaar en elastisch en past goed om het matras heen.

Jersey

Jersey is in feite ook katoen want deze stof is ook voor 100% gemaakt van katoenvezels maar dan op een andere manier geweven. Een speciale weeftechniek zorgt ervoor dat de stof rekbaar wordt, waardoor het gemakkelijk om het matras getrokken kan worden. Tevens zorgt het elastiek rondom ervoor dat het hoeslaken niet snel verschuift en het altijd goed past. Een nadeel van jersey hoeslakens kan zijn dat wanneer je in een pyjama of t-shirt slaapt, je moeizamer kunt draaien. Het materiaal kan het gehele jaar worden gebruikt, maar het is alleen wel een stuk dikker en relatief duurder dan bijvoorbeeld katoen.

Double Jersey

Het is exact hetzelfde als de bovenstaande Jersey, maar dan dubbel zo dik geweven. Het heeft precies dezelfde eigenschappen, maar wel een hogere kwaliteit. Hierdoor is het ook duurder.

Molton

Deze stof lijkt op flanel, aangezien het ook opgeruwde katoen is. Het voornaamste doel van molton is het lichaamsvocht opvangen dat u tijdens uw slaap verliest. Een molton hoeslaken is geen standaard hoeslaken. Deze wordt als matrasbescherming gebruikt. Deze beschermt het matras tegen vocht en slijtage. Molton wordt met een bepaalde techniek gefabriceerd. Dit heet: moltoneren. Hierdoor wordt de stof dik en wollig. Een molton voelt zacht en prettig aan tijdens het slapen.

Linnen dekbedovertrek

Linnen is weer anders dan de bovenstaande materialen. Dit is namelijk niet van katoenvezels gemaakt, maar van vlas. Het is kostbaar materiaal door het lange proces om vlas te maken. Dit zorgt ervoor dat het materiaal stugger en ruwer is dan de gemiddelde materialen, maar ook veel sterker. Het is een heerlijk materiaal dat zeer goed ademt en vocht opneemt.

Satijnen hoeslaken

De meest zachte en gladde stof, waarvan dekbedovertrekken worden gemaakt, is satijn. Door de manier van weven ontstaat er een glanzend weefsel. Door de glans heeft het een luxe uitstraling. Satijn wordt gebruikt voor het maken van beddengoed, (bruids)kleding en lingerie. Satijn neemt vocht zeer snel op en ademt goed. Slapen op een satijnen kussensloop is tevens goed voor je haar en zorgt voor een zachte en egale huid. Het is wel erg glibberig, waardoor het even kan duren voordat je aan dit materiaal gewend bent. De prijs is ook een stuk hoger, doordat het een intensief productieproces heeft.

Velours

Velours is een moderne en redelijk nieuwe stof op de markt van hoeslakens. Het bestaat voor 80% uit katoen en voor 20% uit polyamide. Hierdoor ventileert het relatief goed en heeft u koele zomerse nachten, maar tevens ook warme winterse nachten. Het lijkt veel op een kruising tussen fluweel en badstof en voelt heerlijk zacht aan. Door de enorme stretch past het gemakkelijk om uw matras heen.

Percal

Bij percal wordt een weeftechniek gebruikt met een platbinding. Dit zorgt ervoor dat de garen dicht op elkaar worden geweven. Er ontstaat zo een fijne kwaliteit die glad en soepel aanvoelt. Katoen mag pas percal worden genoemd als er meer dan 200 geweven draden per inch worden gebruikt. Het geeft tevens een koel gevoel op de huid. Het is minder glad dan satijn, maar gladder dan gewoon katoen.