Zo vind je het perfecte kussen

traagschuim kussen

Je dag kan niet anders dan goed beginnen als je lekker hebt geslapen. Hierbij kan het juiste hoofdkussen heel goed helpen. Een hoofdkussen heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van je slaap, maar ook hoe gezond we rusten en opladen. Het verkeerde kussen kan hoofpijn en nek- en schouderklachten verergeren en ongevoeligheid van de armen veroorzaken. Ook kan het zorgen dat je meer gaat niezen, snurken of piepende geluiden maakt en dat je algehele slaapcomfort een stuk minder is.

Slapen op een slecht kussen zal er niet meteen voor zorgen dat je last krijgt van alle bovenstaande problemen, maar wanneer je een kussen gebruikt die niet goed bij je past kunnen de symptomen wel langzaam ontstaan of verergeren. En dat willen we natuurlijk niet!

Hoe vaak koop je een nieuw kussen?

Kan je deze vraag voor jezelf niet goed beantwoorden? Dan is het goed om stil te staan bij het feit dat experts aanraden om elke 12 tot 18 maanden het kussen te vervangen. Niet alleen omdat de ondersteuning van het kussen minder wordt, het kussen bevat na zoveel tijd ook dode huidcellen, schimmels, bacteriën, vocht en huisstofmijt. Het gewicht van je kussen kan in een periode van 18 maanden wel voor de helft zo zwaar worden!

Past het kussen bij je slaapstijl?

Voordat je een nieuw kussen koopt is het verstandig om na te denken over je slaaphouding. Het doel van een kussen is namelijk om je hoofd in een neutrale uitlijning te houden, wat betekent dat je hoofd recht op je schouders zit, zonder te veel naar achteren of naar voren te buigen. We kunnen je het volgende advies geven wat je slaaphouding betreft:

slaapstijl

  • Rugslapers: Over het algemeen hebben rugslapers een lager kussen nodig, zodat het hoofd niet te ver voorover buigt. Maar ook weer niet te laag dat het te ver naar achter buigt. Het is wel belangrijk dat je nek goed wordt ondersteund. Er zijn speciale kussens voor rugslapers die een zogenoemde ‘nekrol’ bevatten.
  • Zijslapers: Als zijslaper heb je een steviger en hoger kussen nodig om de ruimte tussen het oor en de schouders op te vullen.
  • Buikslaper: Ben je een buikslaper? Ga dan voor een dun, bijna plat kussen. In principe heb je als buikslaper geen kussen nodig, maar je zou een kussen onder je heupen kunnen leggen om je onderrug te ontlasten. Dit is ook de reden waarom voor buikslapers een stevig matras wordt geadviseerd.

Welke vulling moet het kussen hebben?

Er zijn tegenwoordig tig mogelijkheden om hoofdkussens mee op te vullen. De meest voorkomende vullingen zijn combinaties van veren, schuim of polyester vezels. Vooral traagschuim en latex kussens zijn de laatste jaren steeds populair geworden. Met name omdat deze zeer geschikt zijn voor mensen met nek- en schouderklachten.

Een kussen dient vaak verschillende doelen. De ene nacht heb je misschien last van een stijve nek en wil je een kussen die de juiste ondersteuning geeft. De andere nacht heb je wellicht last van hoofdpijn en vind je een zacht ligcomfort juist weer belangrijker.

Als je een keuze moet maken tussen verschillende vullingen, zijn de volgende punten belangrijk:

  1. Schuim: Bij kussens van schuim is de densiteit, dat wil zeggen de dichtheid van het schuim, van belang. Hoe hoger de densiteit, hoe hoger de mate van ondersteuning, zonder dat het kussen te zacht wordt.
  2. Traagschuim: Bij traagschuim kussens worden drukpunten sterk gereduceerd. Ze passen zich perfect aan je lichaamshouding aan wanneer je ’s nachts van houding wisselt, Traagschuim kussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en soorten, bijvoorbeeld in een s- vorm om de nek goed te ondersteunen. Een kussen met traagschuim vlokken is bijvoorbeeld zeer geschikt voor mensen die zelf de hoogte van het kussen aan willen passen. Traagschuim kussens zijn erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk.
  3. Latex: Latex kussens zijn vaak de meest stevige type kussens. Ze zijn erg geschikt bij huisstofmijtallergie omdat ze hyperallergeen zijn. Ook helpen kussens van latex om de rug en nek goed uit te lijnen en bevatten daarom vaak een contour voor de nek. Latex kussens zijn duurzaam en vormvast, maar ook een stukje duurder dan andere kussens.
  4. Wol/katoen: Kussens van wol en katoen zijn hyperallergeen en weren schimmels en huismijt. Wel zijn ze vaak aardig stevig (zeer geschikt voor zijslapers), dus als je liever een zacht kussen hebt, is een kussen van wol en katoen waarschijnlijk niks voor jou. Ze ademen goed en voelen koel aan.
  5. Dons/veren: Voor velen is een kussen van dons/veren ideaal en draagt het bij aan een goede nachtrust. Het mooie van een dons/veren kussen is dat je de vulling kunt bewegen, zodat je de veren kunt verplaatsen naar de plek waar je de meeste ondersteuning wenst. Dons/veren kussens zijn zacht, maar stevig genoeg om je voldoende ondersteuning te bieden. Ben je allergisch voor dons of veren. Overweeg dan een synthetisch kussen.
  6. Synthetisch: Synthetische kussen zijn zoals gezegd ideaal als je allergisch bent voor dons of veren. Ze bestaan uit synthetische vezels, zijn hyperallergeen en kunnen vaak worden gewassen in de wasmachine. Echter is de luchtdoorlatendheid van synthetische kussen vaak niet optimaal.

Een nieuw kussen kopen, wat te doen?

Als het kopen van een nieuwe hoofdkussen op je to-do lijst staat, willen we je graag nog de volgende tips meegeven:kussen

  • Kijk niet alleen naar de kosten. Wanneer een kussen meer kost, wil dit niet automatisch zeggen dat het kussen beter is, of dat het voor jou het beste kussen is. Het is belangrijk hoe een kussen voor jou voelt. In veel gevallen kan je ook een kussen vinden die goed voelt voor jou, zonder daarvoor je bankrekening te veel ‘schade’ toe te doen.
  • Probeer een kussen uit. In een winkel of tijdens een proefperiode thuis. Laatstgenoemde heeft natuurlijk de voorkeur. Ga in ieder geval in een horizontale positie liggen en vraag of iemand kan kijken of je goed ligt. Je hoofd en nek mogen niet te veel in een knik liggen. Je nek moet tevens in lijn zijn met je ruggengraat.
  • Houd je kussen schoon. Deze tip is eigenlijk pas van toepassing nadat je een nieuw kussen hebt gekocht, maar niet onbelangrijk! Houd je kussen schoon door het liefst wekelijks je kussensloop te vervangen. Sommige kussens zijn wasbaar, maak dan dankbaar gebruik van deze specificatie. Er zijn kussens op de markt met anti allergische kussenhoezen. Was deze altijd volgens de voorschriften om de anti allergische werking te behouden. Schud je kussen regelmatig op wanneer dit mogelijk is. Zo zorg je ervoor dat de vulling niet aan elkaar gaat kleven en dat het vocht wat zich in het kussen ophoopt beter kan verdampen.